Met dank aan:
Goede Doel 2017:

Het Vergeten Kind

Het goede doel voor de 20ste editie van de Boekenbeurs Utrecht zal samenvallen met het nationale cadeau van de Nederlandse Lions organisatie: In elk van de 6 Lions districten in Nederland zal een locatie voor langdurig uit huis geplaatste kinderen/jongeren opgeknapt en ingericht worden door Stichting Het Vergeten Kind. In ons district zal dit de opvanglocatie in Zeist van de jeugdzorg- organisatie Timon worden. Naast opbrengsten van Stichting Help ín Handje en de landelijke Lions bloembollen actie zal het resterende benodigde geld geschonken worden door de Rotary Zeist.

Timon is een bevlogen organisatie met een geheel eigen benadering van de zorg. Vanaf het eerste uur is de inzet van vrijwilligers verweven in de zorgvisie. Timon richt zich al meer dan 30 jaar op zorg voor gezinnen, jongeren en jongvolwassenen. In het pand Couwenhoven te Zeist bevindt zich een relatief grote woongroep voor 12 jongeren met meervoudige problematiek. De wens voor deze vorm van opvang is het realiseren van het Jeugdzorgstraatje, een vorm van residentiŽle jeugdhulp, maar dan in een nieuw jasje. Met steun van Het Vergeten Kind kan de woning voor deze 12 jongeren omgebouwd worden van een gastvrij huis voor gezinshuisouders met daarbij 8 jongeren die daar gemiddeld 4 tot 6 maanden verblijven. Twaalf slaapkamers, de woonkamer en de keuken zullen worden verbouwd.

Timon zegt over de doelgroep van het Jeugdzorgstraatje: ďWanneer jongeren (tijdelijk) uit huis geplaatst worden, verblijven zij vaak in een relatief grote leefgroep waar zij na een aantal maanden verhuizen naar een volgende verblijfplaats. Veelal niet in dezelfde instelling, en in een andere plaats in de regio. Vaak ook niet in de wijk of gemeente waar hun ouders wonen en waar zij naar school gingen. Timon transformeert het residentiŽle jeugdzorgaanbod om naar een vernieuwend aanbod dat bestaat uit een combinatie van intensieve behandeling door professionals, ondersteuning door gezinshuis- ouders en inzet van vrijwilligers.

Het aanbod is gefaseerd en heeft tot doel jongeren, samen met hun ouders, te begeleiden naar hun eigen plek in de maatschappij. Centraal staan regie voor jongeren en oud, gezinsbenadering in de residentiŽle jeugdzorg, samenwerking tussen vrijwilligers en specialistische hulpverleners, en focus op een betekenisvolle plek in de maatschappij. Een Jeugdzorgstraatje is bedoeld voor jongens en meiden van 15 tot en met 23 jaar, met meervoudige problemen voor wie thuis wonen (tijdelijk) niet mogelijk is en behandeling noodzakelijk. Bij de doelgroep is sprake van (een combinatie van) ernstige emotionele problemen, gedragsproblemen, overmatig tot problematisch gebruik van alcohol en drugs en/of andere vormen van verslaving (zoals gameverslaving).

Meer informatie over Stichting Het Vergeten Kind en haar activiteiten staat op hun eigen website: www.hetvergetenkind.nl